Rajput women

Mijn laatste week in Jodhpur wordt ik verrast door een aanbod van papa Singh. Hij heeft in een tempel een kunstenaar gevonden die traditionele Indiase miniatuurschilderijen maakt en heeft met hem aangepapt. Mijn houtavontuur liep niet echt, maar mnr Singh wil me niet met lege handen Jodhpur zien verlaten, dus heeft de tempelman gevraagd of ik les van hem kan krijgen.

Mnr Singh vraagt of ik het leuk zou vinden en brengt me dan 's morgens op de motor naar de tempel, want ik zeg natuurlijk ja. Of ik wel even als een indiase vrouw in gazellezit wil zitten, want ik moet me gewoon als een indiase gedragen in zijn familie. In de tempel ontmoet ik meneer Sharma, een klein, magere man met een zacht en jong gezicht. Hij woont met zijn familie in de tempel. Ik krijg drie ochtenden lang les van deze geduldige lieve man, kostenloos. Wat is het heerlijk rustig in deze tempel. Met waterverf en een miniscuul kwastje leer ik indiase tekeningen te kopieren. Zijn vrouw brengt ons af en toe water en thee.

Ondertussen ben ik kind aan huis bij de familie Singh en word ik meegetroond naar een bruiloftsdiner (2 x). De vrouwen nemen me steeds meer in vertrouwen en ik krijg een ongewone blik achter de schermen van een echte Rajput familie. De Rajputs zijn een clan uit Rajasthan en behoren tot de strijderskaste (warriors). Ze staan bekend om hun geweldadige en heldhaftige verleden en de brute wijze waarop ze zichzelf en hun vrouwen offerden in oorlogstijden als de vijand op het punt van overwinnen stond.Als echte Rajhput trouw je alleen binnen je eigen kaste en de meiden Singh staat eenzelfde lot te wachten. Ze zijn erg gespannen over een huwelijk en maken zich zorgen over de toekomst. Teena is 27 en Sonu is 24, ze zijn al oud. De meiden zijn echter overgeleverd aan vaders inspanningen om een geschikte man te vinden, want hij alleen bepaald met wie ze trouwen. Ja, en de tegenpartij natuurlijk.

Als je als meisje geboren wordt is een huwelijk niet bepaald gunstig voor je familie. In de Rajputclan wordt nog steeds gevraagd om een dowry (weet niet of ik het goed spel), oftewel bruidsschat. De familie van het meisje geeft haar aanstaande schoonfamilie een som geld en/of andere cadeau's. Dit is een huwelijksvoorwaarde die zeer extreme vormen aan kan nemen. Sommige families hebben een hele lijst van zaken die ze willen hebben in ruil voor het in huis nemen van de aanstaande echtgenote; wasmachine, breedbeeldtelevisie, koelkast etc.

Er zijn gevallen bekend van mannen die alleen trouwen voor de bruidsschat, het meisje vermoorden en zo naar de volgende gaan en dit meerdere keren herhalen.

Ook worden nog steeds babymeisjes verdronken door de vader omdat de familie zich de kosten van een meisje niet kan veroorloven. Needless to say dat de meisjes van mr Singh bang zijn. Ze hebben nog nooit een vriendje gehad en komen ook nooit alleen op straat. Zijn vrijwel opgesloten in hun huis en mogen van hun vader ook niet mij opzoeken in mijn hotel.

De oudste ziet het leven af en toe ook niet meer zitten. Moederlief is een stuk vrijer van opvatting dan vader, maar gehoorzaamt hem, want dat doen Indiase vrouwen nu eenmaal. ' what can I do?'

Het leven is niet makkelijk voor deze vrouwen, als ze vrij willen breken zullen ze niet alleen door hun kaste worden verstoten, maar ook door hun eigen familie.

Ik heb de oudste de basics van internet geleerd, en ze heeft nu een emailadres. Zo ziet zich wellicht wat meer van de buitenwereld.

tino

Ja, dowry schrijf je goed,maar het is echt verschrikkelijk in onze ogen dat kaste systeem en hoe de mensen zich bepalen,, over het vrouwelijk geslacht. Logisch dat die meiden angst hebben, want er is zowiezo geen relatie tussen de ouders en kinderen wat betreft sex-education. Gewoon TABOE.. Het is allemaal zo achetrlijk in onze ogen wij hebben hier geen voorstelling van,,maar natuurlijk hebben wij wel een mening..Maar of dit wel de juiste is! Ja,voor ons is het moelijk. Ik zat 16 jaar geleden voor het huis waar ik woonde ergens in de HImalaya en voor het huis naast de mijne zat een vrouw de hele dag voor haar huis. Ik vroeg me af waarom ze al 2 dagen voor haar hius zat en niet daar binnen ging het was haar eigen huis. Ok,,achteraf bleek dat ze het maandelijks probleem had . Daarom mocht ze dus niet haar huis in ze at van in ander bord dan anders, dan daar man en kinderen, ze kreeg een andere deken dan anders en moet achter het huis bij de koeien in de stal slapen. Ze heeft daar 3 dagen gezeten DE periode was dus niet zo lang. Maar ja, dat zijn toch van die dingen die er bij ons niet in gaan. Maar ja ik wel stront jaloers op je jij in India, ik hier.. Veel liefs..